torsdag 17 mars 2011

Mindre papper till riksdagsmän

Jag läser i dagens IDG att riksdagen utprovar Iphone4 och överväger Ipad.

Önskan om förenklande teknik finns även i Sollentuna. Jag är övertygad att det kommer överallt. Tekniken gällande att läsa handlingar på dator/läsplatta är enligt mig inte helt mogen. Det jag saknar där är att kunna skriva och hitta anteckningar/markeringar som man kan göra på papper. Det är en liten, liten detalj som jag hoppas kan lösa sig.

Parallell teknik är exempelvis den Dropbox erbjuder. Handlingarna kan då komma direkt i en mapp i din/dina datorer utan omvägen via mejl.

Vem sa att internet är en fluga... :-)

Jag ogillar för övrigt Apples inlåsning av användare och föredrar öppna system som erbjuds med Linux, Googles Android och OpenOffice. I en offentlig värld så bör vi främja tillgängligheten (dvs använd system som är gratis för medborgarna).

tisdag 8 mars 2011

Kvinnorätt och feghet

Många människor i världen förtrycks av den enkla anledningen att de är kvinnor.

I Sverige har förtrycket övergått i statistikt säkerställd diskriminering, exempelvis löner och ansvarsposttillsättning.

Jag riktar i det här inlägget in mig på tanken att när det gäller oförmågan att tillsätta kvinnor i ansvarsposter så handlar det om feghet. För många människor är drivkraften inte att göra rätt, utan att inte göra fel. Varför skulle det inte gälla vid anställning. Riskerar man mer kritik om man anställer en kvinna så undviker statistiskt tillräckligt många från det valet.

Ju fler kvinnor i ansvarig position desto mindre "fel" kommer det vara att göra det valet.

Sedan tror jag inte ett dugg på att kvinnor har egenskaper som de ibland påskrivs (som om att krig skulle upphöra om bara kvinnor var makthavare). Men eftersom 50% av de förnuftiga människorna är kvinnor så är det slöseri om dessa inte ges möjligheten att driva världen framåt.

Fegt att inte släppa fram kvinnor säger jag - och dumt!

fredag 4 mars 2011

Om rätten att överklaga skolplacering

Häromdagen kunde vi i Dagens Nyheter läsa om att Högsta förvaltningsdomstolen anser att man ska ha rätt att överklaga en skolplacering.

Vilken skola barnet placeras i är en viktig fråga för de flesta. Att kunna en medborgare ska kunna överklaga om fel gjorts är en självklarhet för mig.

Kommunen är till för medborgarna. Görs fel ska felen rättas till. I Sollentuna försöker vi utforma reglerna så att det så tydligt som möjligt ska accepteras den skolplacering man får. En överklagan i Sollentuna kommer handla om ner till centimetrars promenadväg.

Nackdel med överklagan är att om den går igenom så kan någon annan elev i teorin kastas ut.

Jag noterar i DN-artikeln att det som "var en katastrof" vid skolplaceringens tillfälle nu är bra och sonen trivs i skolan. Skolplaceringen är viktig, men sällan den katastrof man som förälder känner.