tisdag 19 juni 2012

Betyg, fullmäktigeutredningar och höghus

Härom dagen var det budgetdebatt i Sollentunas kommunfullmäktige.  Det är oppositionens arena så de vill passa på att visa framfötterna under 10 timmar.  Men ändå gnager det mig att de lägger förslag på massor med utredningar som ska presenteras för hela fullmäktige. Ingen utredning kändes i dignitet att hela fullmäktige har intresse att läsa dem.  Att oppositionen inte för fram utredningsförslagen i nämnderna är för mig en gåta (sedan kan de själva skicka utredningen till sin egen KF-grupp ifall de görs och om de känns viktiga).

Ett annat inlägg som biter sig fast är MP's inlägg hur alla elever ska nå målen genom att ta bort kontrollen om man når målen med förhoppning att om man inte nått målen så är man kanske ändå sugen på att lära sig mer efter man slutat skolan.  Jag fick inte ihop det och tyckte det lät för dumt.

Man behöver inte ha varit på många fullmäktigemöten i Sollentuna för att förstå att ett parti vill bygga höghus i norr och söder men låta Edsberg bestå.  Minst 4 inlägg per gång handlar om att täcka över järnvägen med hus (oklart vem som betalar, men jag tror det är skattebetalare).  Söker man på partiets hemsida så får man såklart inga ledtrådar.

I övrigt sades mycket på mötet.  Finns på webben snart om man vill se.

lördag 2 juni 2012

Mer Gnu/Linux i Sollentuna

Det ska erkännas att Sollentuna är lite mindre än München. Men 2003 startade de ett projekt att byta mjukvara i deras datorer till Gnu/Linux. Till dags datum uppges de ha sparat 4 miljoner Euro.

För de flesta låter det här skrämmande att byta.  I praktiken är steget inte så stort för de som har datorn för att surfa, skicka mail och skriva dokument. För 92% av användarna så täcker detta allt.  För återstoden finns lösningar eller så kan alternativ kan arbetas fram (man kan behöva tänka lite nytt).

Mer kommer i framtiden göras via din webbläsare.  Vad din dator har för operativsystem blir mer sekundärt.

Minskade licenskostnader är såklart positivt. Att ha dokument i öppna format ger framtidssäkring.  Demokratimässigt så är det bra när medborgarna inte känner sig tvingade att köpa program (läs MS-office) för att skola/fritids/kommunen använder det (även om mycket nu kommer i pdf-format).

Kommer ni ihåg när ni inte kunde öppna docx-filer i Word?  Tror du det är sista gången Microsoft tappar bakåtkompabiliteten och tvingar användarna att köpa nytt?

Första steget är installera OpenOffice eller LibreOffice. Det är gratis och du har påbörjat att smaka på något nytt.  Frihet kan smaka konstigt i början, men man vänjer sig...

fredag 1 juni 2012

Felprioriterad renovering?


Vid en förskola nära mig så finns klagomål på såväl inre underhåll som på en del lekredskap ute.
Det var inte svårt att häpna när föreståndaren berättade att en man lagt ner en timme eller mer på att sätta upp en skylt för en kommande åtgärd.  Det känns fel prioriterat.

...anledningen till skylten sas vara att det ska sättas upp brandstegar.