fredag 9 november 2012

Flextid i skolan

Igår var jag på verksamhetsbesök på Tegelhagsskolan i Sollentuna.  Känd för att ligga långt framme med datorer i skolarbetet. De två första klassrummen jag såg satt med dator uppe, det tredje satt det och läste böcker.

En reflektion jag vill dela med mig är att de har en flextid för barnen. Det fungerar visst utmärkt och som förälder låter det nästan magiskt bra. Tänk att slippa alla "skynda, skynda, SKYNDA" man säger till barnen för att hinna i tid.  Tänk att kunna sprida ut trafikkaoset runt skolan över en längre tid, samt att du inte behöver vara stressad på parkeringen.

I praktiken fungerar det så att första och sista lektionen (40 minuter) är öppen.  Sysselsättningen kan bli lite öppen (läsa en bok, komma ikapp matten, få extra hjälp av läraren). Barnen kommer när de vill och har ett eget ansvar att stanna kvar motsvarande flextid på eftermiddagen.  Barn i behov av extrahjälp kan utnyttja att komma tidigt och vara kvar lite längre.

Spontant hade jag inte trott flextid skulle fungera, men det är härligt när en skola av egen vilja provar och det visar sig fungera.