tisdag 22 oktober 2013

Klotterpolicy i Sollentuna

På senaste kommunfullmäktige så debatterades ett förslag på klotterpolicy.  Jag tror det är bra att policyn får en vända till.

Men det är intressant hur mycket känslor den drog upp trots att alla antagligen är överrens om andemeningen.

Jag förlängde inte debatten i salen, men tar lite argument på den här bloggen istället.

* Att policyn är åldersdiskriminerande är egentligen bra (även om Mp inte anser det). Ungdomar som misstänks klottra ska vi hjälpa rätt. Medelålders och pensionärer som klottrar ska åtalas.

* Klotter och graffiti är inte samma sak, men gränsdragningen är subjektiv.  Ritat på otillåtet ställe är det olagligt oavsett etikett.  Att bunta ihop begreppen till ordet klotter ibland gör mig inget.

Inget parti förespråkade laglig graffitivägg. Jag tror inte riktigt på det. Den ibland fina konsten blir ju då övermålad med mindre fin konst med jämna mellanrum. Däremot tycker jag det offentliga rummet kan dekoreras mer, och där kan planerad graffiti ha sin plats.

Googla gärna på street art. Många härliga insperationer man kan få där.

torsdag 10 oktober 2013

Kommentar om Sveriges bästa skolkommun

Jag läser Lärarförbundets ranking över Sveriges bästa skolkommun och deras beskrivning av parametrarna.

Det finns siffror i tabellen som kan peka ut var en kommun kan förbättra sig.  Det är bra.

Men i stort så är det en partsinlaga oavsett vad Lärarförbundet påstår. Ett par punkter bygger på deras egna medlemmars siffror och inte på någon objektiv bedömning. Av 14 parametrar så är bara två så viktiga att det förtjänar en dubbel räkning (?).  Man skulle kunna såklart kunna väga andra parametrar också och fundera på om "andel barn i förskolan" är lika viktigt som "betyg i årskurs 9". 

Sammanställningen är även lite för enkel.  Man graderar kommunerna mellan 1 och 290 oavsett de faktiska siffrornas relation.

Oavsett deras sätt att räkna så ger det ändå en fingervisning om skolornas kvalite.  Beroende på politisk åsikt kan man plocka bort eller vikta siffrorna själv för att skapa en uppfattning vad man vill satsa på.

Att Sollentuna kommer på plats 42 (eller 15 beroende på hur man vill räkna) och är bäst i Stockholms län är såklart glädjande.

Områden Sollentuna bör satsa på enligt min tolkning av placeringarna är:
  • Utbildade lärare.
  • Lärartäthet
  • Fler barn i förskola.
  • Bättre resultat (eftersom vi enligt SALSA ska ha bra resultat).
  • Fler ska fullfölja gymnasium.

söndag 6 oktober 2013

En halv nystart

För flera år sedan var jag med och startade upp den fria bloggen fpsollentuna.blogspot.com.  Inför valet 2014 är det tänkt att en mer officiell blogg ska användas (fpsollentuna.se).

I backspegel så är det mest jag som skrivit i den gamla bloggen. Likaså känner att jag ibland har behov att "skriva av mig".

Så därför flyttade jag lite av mina inlägg till den här bloggen där jag tänkte fortsätta skriva.

Välkomna.

torsdag 3 oktober 2013

Dator till barn och bredband till alla

Under hösten kommer alla skolbarn ha tillgång till en egen dator eller läsplatta. Om ett par år kommer vi inte förstå varför det dröjde så länge.

En fundering smög upp till mig nyligen.  Har alla barn internet hemma? Speciellt med tanke på elever som bor i hushåll med sämre ekonomiska förhållanden.

Svaret var inte självklart för mig (och kanske inte dig heller?). För att summera svaret så är det: Internetanslutning ingår i skälig levnadsstandard när man har barn i skolan.

Bra!