söndag 27 april 2014

Är EU-valet viktigt?

Jag ska rösta i EU-valet.  Det är viktigt att inte kasta bort sin möjlighet att föra fram den som bäst företräder ens egen åsikt.  Högt valdeltagande stärker demokratin och starkare demokrati främjar fred.

Är du inte nöjd med politikerna så starta gärna eget parti eller bli själv politiker.  Är du ändå missnöjd så fundera gärna en gång till om ett "missnöjesparti" är bättre.  Utlovar de grönare gräs så undersök om det verkligen är så.

Men är EU-valet ett bra val?  I valet till kommuner, landsting och riksdag så röstar drygt 7 miljoner väljare fram 44000 politiska poster.  Till EU-parlamentet ska samma antal välja 22 politiska poster. Man kan fundera var gränsen går för att väljarmotivationen ska vara hög.

Om valet är viktigt eller ej kan bara du som röstberättigad svara på.  Jag tänker inte kasta bort min röst, även om jag har svårt att motivera mig att lägga massor med fritid på att (förhoppningsvis) få in en liberal kandidat till i parlamentet genom dela flygblad eller bevaka vallokaler.  Flygblad kan jag däremot dela som motionsalternativ.

Men jag tycker att man har inte rätt att gnälla på en politiker som man inte röstat fram.  Gnäll på de som röstat fram den politikern.  Har du inte röstat alls så gnäll på dig själv att du inte lade din röst på någon bättre.