onsdag 12 augusti 2015

Lösning till tiggeriproblemet

Någon enkel lösning på hur tiggeriproblemet finns inte. Jag vet inte heller vad i hela frågeställningen man ska se som problemet (att vi behöver möta fattiga människor är absolut inte problemet).

Men ett par steg kan man ta:

1) Anmälningsplikt - även ibland kallat tiggeritillstånd.  Den fria rörligheten inom EU ska vi värna.  Men för den som kommer hit för att arbeta kan man kräva att man anmält sig så att tiden 3 månader kan efterlevas.  I och med denna anmälan kan personen få information hur det saker fungerar i Sverige.

2) Lättare avhysning.  Det måste generellt vara lättare att avhysa folk som bosätter sig på annans mark.  Har en person blivit avhyst två gånger så är det inte rimligt att personen en tredje gång ska kunna bosätta sig på annans mark.  Det här gäller för mig främst de "irländska asfaltsläggarna" som återkommer varje år.  Tiggarna får hänvisas till campingplatser (en del bor redan så idag) som är det sätt "man gör i Sverige" när man vill bo i tält en längre tid.

Det här löser på intet sätt de fattiga människornas situation.  Det kommer inte förbjuda tiggare på stan eller. Det enda som löses är respekten med fria rörligheten inom EU samt ordning och reda hur man får bosätta sig.

Fattigdomen är en stor fråga som bör hanteras på EU-nivå.  EU behöver gå in och stötta i de medlemsländer där fattiga människor inte får tillgång till mat, bostad eller utbildning.